Motgångar för ALFAB Racing i regnet på Falkenbergs motorbana

ALFAB Racing deltog i det klassiska Västkustloppet på Falkenbergs motorbana, som är 1843 meter lång och därmed den kortaste banan på kalendern.
– Falkenbergs motorbana har ett väldigt kort varv, dock är det en snabb bana då layouten på banan påminner om en oval. Det är inte så många kurvor och därmed blir banan lite tråkig, menar Daniel.

ALFAB Racing
ALFAB Racing

Tävlingshelgen började bra med en tredje tid på testpasset, före var en Maserati och en Porsche 911 (modell 997). 
– Vi trodde Falkenberg skulle passa vår Cayman alldeles utmärkt, men det visar sig att vi lider mer av bilens låga effekt på denna bana än på Anderstorp. Vi har ju även fått vikta upp bilen då vi tog flest poängen i Anderstorp. Helgen kommer bli en utmaning, konstaterar Andreas efter första testpasset. 

I kvalet för PRO lyckades Daniel kvala in oss på tredjeplats. 
– Jag kan inte köra fortare på denna bana med denna bil, jag tog ut det som finns av materialet och det är jag nöjd med, förklarar en något uppgiven Daniel.
Erik tog som vanligt hand om kvalet för AM-förare och lyckades även han placera bilen i tredjestartruta, återigen med Maseratin i pole position och Porsche 997:an i andra startruta.

Race 1 som är 60 min långt bjöd på torrt underlag och bra underhållning. Daniel tog hand om starten och den första stinten i loppet. När det var dags för depåstopp och förarbyte låg vi på en stabil tredjeplats. Då i depåstoppet fick Maseratin problem med motorn och tvingades in i depån efter ett varv igen. Det visade sig att fartbegränsaren för depåhastighet hade aktiverats av misstag och Erik tog över andraplatsen. Denna behöll vi ända in i mål. Segrare gjorde Håkan Ricknäs och Peggen Andersson i deras Porsche 997 Cup.

På söndagen var det så dags för race 2 och då hade vädergudarna bestämt att det skulle bli ett regn race. Precis för start började regnet avta men banan var fortfarande blöt, vilket betyder att racet skulle ske under upptorkande förhållanden.
– Att köra under upptorkande förhållanden är inte vad vi vill, vi vill ha torrt eller blött. Vi har fortfarande Michelins gummiblandning P2G medan våra konkurrenter har gummiblandning P2L. P2L är ett nytt regndäck från Michelin som är konstruerat för att vara mycket snabbare under förhållanden där det inte är så blött på banan, berättar Andreas. 
Det visade sig ganska snart under racet att bilen även hade problem med ABS och ESC. Detta betyder att ALFAB Racing tog en blygsam 5:e plats i race 2.
– Det går inte att köra bilen i dessa förhållanden, framförallt anti-sladd går in och bryter motorn direkt. Andreas måste få tag i Porsche Motorsport och Manthey-racing och reda ut detta för så här kan det inte vara, något måste vara fel, säger Erik.

Summerat blev det alltså en andraplats i race 1 och en femteplats i race 2 på Falkenberg för ALFAB Racing. Vi tar nya tag på Karlskoga i augusti.